Saturday, January 1, 2011

Bakso Meru

hari nie try wat bakso lagi. emm agak rumit skit bab wat bebola daging tu.. adoiyaa bis tagn bebau bawang. hohoho tpi papepun hasilnya nyum2 bru pas mkn tdi. sdap gak ar. pdass tpi maaf lew tk dew gmbr lew nk tnjuk kt kowg. insyaAllah sok klu smpat saya upload utk share kowg smua k. nie taw wat pon bljar dri youtube hahaha tpi tk dew la tiru spenuhnya wat sndri2 jew. balun bak kata owg "GORENG" haahhaaa nsb bek tk hncur bola2 tu. haa nie resepi baksonya nk share kowg smua.. try laa rasa sndri nyum2 yeayy


Bakso Meru+Sambal Cili Padi Kicap



Bahan-bahan

Mee Hoon 1 bungkus)

(BEBOLA DAGING)
·         2 paket daging ramli cincang bloh gak guna daging biasa tpi kena kisar dlu k
·         2 biji bawang merah dikisar halus
·         2 biji bawang putih dikisar halus
·         4 biji cili padi dikisar halus
·         2 biji putih telur
·         tepung ubi / tepung jagung
·         sedikit serbuk lada sulah n garam
(KUAH)
·         2 biji bawang merah dihiris
·         3 ulas bawang putih
·         ½ inci halia tk buh halia pon tak pew
·         1 batang serai diketuk
·         ½  pati  pati ayam maggi
·         sedikit serbuk lada sulah
·         garam n perasa
·         Taugeh
·         Kobis dihiris halus
     Sayur Sawi(tak buh pon tk pew)

Cara-cara

KUAH
1.    Kisar atau tumbuk bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga kekuningan.
2.    Kemudian Masukkan air secukupnya dan masukkan pati ayam/daging lada sulah dan garam secukup rasa.
3.    Kobis dan tauge boleh masuk selepas kuah siap masak atau kalau mals msuk jew skali. Snang kejaa
4.    Tunggu mendidih. Rasa agak-agak dah masak tu hdang trus.

BEBOLA DAGING
1.    Basuh daging tadi selepas itu tuskan sehingga air trun smuanya dan letak dalam bekas.
2.    Masukkan bahan yang dikisar, putih telur, tepung jagung/ubi serbuk lada dan garam ke dalam bekas daging tadi.
3.    Gaul semua sehingga sebati.
4.    Seandainya daging masih rasa melekit bubuh tepung lagi.
5.    Gunakan minyak masak untuk mengelakkan daging bebau nanti. Gaul sekali.
6.    Selepas itu bentuk daging itu bentuk bulat atau bentuk kesukaan anda. Kreatifkan ia heehheee
7.    Masukkan bola daging tersebut kedalam periuk air mendidih.
8.    Tunggu sehingga bebola daging itu timbul.
9.    Selepas timbul angkat dan masukkan kedalam air sejuk untuk sempurnakan pengerasaanya.
10. Selepas itu, emm pew lagi erk haa mkan laa.. Jangan lupa wat sambal cili padi kicap. Bru rasa terangkat mkn tdi.. conform sedap ehehhe try k

1 comments:

Unknown said...

yam...yammm sedapnye...

Post a Comment

 
;