Bakso Meru+Sambal Cili Padi Kicap |
Bahan-bahan
Mee Hoon 1 bungkus)
(BEBOLA DAGING)
· 2 paket daging ramli cincang bloh gak guna daging biasa tpi kena kisar dlu k
· 2 biji bawang merah dikisar halus
· 2 biji bawang putih dikisar halus
· 4 biji cili padi dikisar halus
· 2 biji putih telur
· tepung ubi / tepung jagung
· sedikit serbuk lada sulah n garam
(KUAH)
· 2 biji bawang merah dihiris
· 3 ulas bawang putih
· ½ inci halia tk buh halia pon tak pew
· 1 batang serai diketuk
· ½ pati pati ayam maggi
· sedikit serbuk lada sulah
· garam n perasa
· Taugeh
· Kobis dihiris halus
Sayur Sawi(tak buh pon tk pew)
Sayur Sawi(tak buh pon tk pew)
Cara-cara
KUAH
1. Kisar atau tumbuk bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga kekuningan.
2. Kemudian Masukkan air secukupnya dan masukkan pati ayam/daging lada sulah dan garam secukup rasa.
3. Kobis dan tauge boleh masuk selepas kuah siap masak atau kalau mals msuk jew skali. Snang kejaa
4. Tunggu mendidih. Rasa agak-agak dah masak tu hdang trus.
BEBOLA DAGING
1. Basuh daging tadi selepas itu tuskan sehingga air trun smuanya dan letak dalam bekas.
2. Masukkan bahan yang dikisar, putih telur, tepung jagung/ubi serbuk lada dan garam ke dalam bekas daging tadi.
3. Gaul semua sehingga sebati.
4. Seandainya daging masih rasa melekit bubuh tepung lagi.
5. Gunakan minyak masak untuk mengelakkan daging bebau nanti. Gaul sekali.
6. Selepas itu bentuk daging itu bentuk bulat atau bentuk kesukaan anda. Kreatifkan ia heehheee
7. Masukkan bola daging tersebut kedalam periuk air mendidih.
8. Tunggu sehingga bebola daging itu timbul.
9. Selepas timbul angkat dan masukkan kedalam air sejuk untuk sempurnakan pengerasaanya.
10. Selepas itu, emm pew lagi erk haa mkan laa.. Jangan lupa wat sambal cili padi kicap. Bru rasa terangkat mkn tdi.. conform sedap ehehhe try k
1 comments:
yam...yammm sedapnye...
Post a Comment